Inger Elisabeth Mortensen er nyvalgt styreleder i Gjerpen og brenner for samarbeid.

Inger over – ingen ved siden

– Møt Gjerpens nye styreleder

Inger Elisabeth Mortensen skal styre Gjerpen de neste årene. Så tittelen stemmer jo egentlig ganske bra i teorien, men i praksis er det ikke helt sånn.

Skrevet av Robert Lien Pettersen

«Jeg er absolutt ingen eneveldig leder. På samme måte som jentene på banen, er vi i styret ett lag. Her kan vi trekke en parallell: som jentene på banen, er vi avhengige av hverandre. Alle kan ikke gjøre alt. Vi har også en fin blanding av både kvinner og menn. Om vi har rykket opp i eliteserien for styrer vet jeg ikke, men siden 2019 har vi tatt store steg. Sammen. Vi er et styre som jobber hardt og har definerte arbeidsoppgaver som er knyttet til hver enkelts styrker. Det har vært noen oppturer og nedturer, men det har også vært en fin og givende reise så langt, sier den blide sørlendingen.

Røff styre-start
Inger har vært i Gjerpen-styret siden 2019 og har sett styrelivet på nært hold. Det var en ganske tøff start. Gjerpen rykket ned fra eliteserien, økonomien var ikke all verden, og omtrent hele styret var nytt. De måtte rett og slett starte litt på nytt.

«Ja, det var mye armer og bein. Det var bare én som ble med fra det gamle styret, så vi måtte gjøre vårt beste. På samme måte som jentene brukte noen sesonger på å rykke opp igjen, brukte også vi tid på å komme opp i fart. Det dukket stadig opp nye utfordringer, og ting kom ofte brått på. Vi måtte bare gjøre vårt beste for å holde hodet over vannet. Vi ønsket å planlegge for fremtiden, men det ble nesten ikke tid til det,» minnes 59-åringen.

Kontinuitet
Med 2024-utgaven er det helt annerledes. Inger skryter av hele styret og klarer ikke å la være å skryte av alle sammen.

«Jeg må skryte av hele gjengen. Nå har vi jo fått noen år på baken, og akkurat den kontinuiteten vi trenger for å kunne gjøre en god jobb. Styret gjør en kjempejobb. Ole-Geir Hoppestad har viktig erfaring og ikke minst et stort nettverk. Roy Tore Knutsen har vært med i mange år og kjenner både klubb og arrangement godt. Hans rutine og erfaring er viktig og nyttig for oss, samt at han også har et stort nettverk. Camilla Schmidt Andersen og Anne Catherine Ellefsen gjør en uvurderlig jobb rundt hjemmekampene våre, samtidig som de er et viktig kontaktpunkt og bindeledd for rekruttene våre. I år har vi også fått med Amanda Rasmussen som varamedlem. Hun kjenner klubben og lagene godt etter å ha vært assistenttrener sammen med Magnus. Oddvar Fless har nesten en 100 % stilling. Det er godt han er pensjonist,» ler Mortensen, som er vant til å lede mennesker.

Økonomi
Oddvar Fless er koblingen mellom sport og styret. Alle som har vært involvert i idrett vet at i dette grenselandet kan det oppstå spenning. Styret må tenke økonomi, mens sport ønsker jo både nye spillere og andre rammebetingelser.

«Dette er det viktig at vi håndterer på en ryddig og god måte – og det gjør Oddvar. Nå er vi allerede klare for neste sesong, både organisatorisk og økonomisk. Styret er satt, støtteapparatet rundt jentene er på plass, og spillertroppen er oppdatert. I tillegg har vi daglig leder Christen Knutsen, som utrettelig jobber med økonomi og den daglige driften. Han har fått klubbens økonomi på plass, med en økning i omsetning på nesten en million kroner og et overskudd på over 150 000 kroner det siste året. Så får vi se hvor langt dette bringer oss neste sesong. Vi skal snart revidere sportsplanen, og vår langtidsvisjon handler om å kunne bli topp fire i Norge. Komme tilbake til der Gjerpen en gang var. Men det er tøff motstand. Vipers, Storhamar, Sola, Molde, og Larvik er tøffe motstandere. Likevel, det er viktig å sette seg mål og ha ambisjoner. Det er også det som driver oss i styret videre framover,» resonerer Inger, som selv har bakgrunn i håndballen.

Samarbeid i Grenland
Hun spilte i sin tid for sørlandsklubben Just og møtte blant andre tvillingene Åse og Unni Birkrem i Våg, forløperen til Vipers, samt andre kjente håndballprofiler.

«Jeg nådde ikke så langt, men håndball er og blir favorittsporten min. Og jeg møtte jo noen på min vei. Jeg husker blant annet Petter Wessel Cup og Siri Eftedal. Den gang spilte hun for Larvik, men hun ble jo senere en av Gjerpens mest kjente spillere. Det hadde vært utrolig gøy å kunne fått med seg Siri og alle de andre fra storhetstiden i en eller annen rolle i klubben. De er ressurspersoner, og de er også historiebærere, ja, ambassadører for klubben,» slår Inger fast.

«Først og fremst må vi utvikle Gjerpen. Vi har alltid som mål å hente opp to av våre egne spillere til eliteserielaget før hver sesong, samtidig som vi også henter fra utsiden. Men det finnes andre måter å tenke på. Vi er en region, og det å bygge et positivt omdømme bidrar til at spillere ønsker å komme til Grenland for å utvikle seg. Vi har allerede nytt godt av samarbeidsavtalen vi har med Universitetet i Sørøst-Norge. Det gjør at unge talentfulle spillere kan utvikle seg som spillere, samtidig som de får tatt utdannelsen sin. Hvis vi i tillegg kunne få til et fruktbart samarbeid mellom klubbene, tror jeg det hadde blitt en vinn-vinn situasjon. Jeg gratulerer Pors hjerteligst med opprykket til 1. divisjon. Det betyr at vi i Grenland har lag på alle de tre øverste nivåene og et bredt tilbud. Å kunne formalisere et samarbeid eller tenke i mer uformelle baner er jeg veldig positiv til. Men det er viktig at dette går begge veier, og at det er både ydmykhet og respekt godt fundamentert i et slikt samarbeid,» fastslår Inger.

Hvorfor sa hun ja?
Inger har med seg sine år som styremedlem i Gjerpen, men er i tillegg avdelingsleder for kundeservice i Lede og har ansvaret for å sørge for god service til selskapets 220 000 kunder i Grenland og Vestfold. Men likevel – å være styreleder i en eliteserieklubb krever sin kvinne. Hvorfor sa hun ja til vervet?

«Tja, jeg synes det er viktig å gjøre noe meningsfullt ved siden av jobben i Lede. Det var datteren min som dro meg inn i Gjerpen. Vi startet et lag for jentegjengen hennes, og jeg var både trener og satt i juniorstyret. Og så har det etter hvert ballet på seg. Jeg brenner for håndball, og det å gjøre en jobb for Gjerpen gir meg masse,» fastslår hun.

Fritid
Ved siden av jobb og håndball – har Inger også anskaffet seg et nytt prosjekt, et slags familieprosjekt for framtiden.

«Jeg har akkurat kjøpt meg hytte på Hallbjønnsekken og jeg gelder meg til å ta den enda mer i bruk. Planen er etter hvert å trappe litt ned jobbmessig slik at jeg kan tilbringe mer tid på hytta med familie og venner.

Inger er opprinnelig fra Kristiansand, og mange lurer nok på om hun er fan av Gjerpens store konkurrent, Vipers.

«Nei, det er jeg ikke. Nå har jeg bodd lenger i Skien enn på Sørlandet, og Vipers hadde ikke blitt etablert da jeg bodde der. Da het klubben Våg. Så Gjerpen er nummer én, uten tvil. Det er verre når det kommer til Start kontra Odd,» avslutter hun med et lurt smil.

Vi i Gjerpen ønsker Inger lykke til i jobben som styreleder – vi er i trygge hender.

Det nylig oppnevnte styret i Gjerpen håndball består av:

  • Leder: Inger Elisabeth Mortensen
  • Nestleder: Oddvar Fless
  • Styremedlemmer: Ole Geir Hoppestad, Camilla Schmidt Andersen, Roy Tore Knutsen, og Anne Catherine Ellefsen
  • Varamedlem: Amanda Rasmussen