Det er fra sine egne man skal ha det det. Fride Lunne Mastad og Ingeborg Rolseth Holt har ikke spilt for Byåsen, men begge kommer fra Trøndelag - og begge storspilte i seieren mot Byåsen. Og trener Pål Oldrup Jensen ser også ganske fornøyd ut i bakgrunnen.

Topper færrest innslupne mål-tabellen

Gjerpen-Byåsen 38-27 (13-5). Det er bare å slippe katta ut av sekken, ta av seg hatten og bøye seg i støvet – Gjerpen er blitt et topplag. Mot Byåsen ga de gass fra start og smidde mens jernet var varmt. Nei, man vet ikke hva dagen bringer før solen har gått ned – men denne seieren lå i korta.

Tekst og bilde: Robert Lien Pettersen


På forhånd spådde mange hjemmeseier, og Norsk Tipping hadde fattige 1.62 i odds for to poeng til de rødkledde. Men det er viktig å ikke ta oddsen for god fisk – ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Starten var heldigvis motsatt av; Arbeidslyst, kom treng deg på – her skal du motstand finne! For maken til rakettstart. Her var det ikke flere kokker og mer søl, men en velkomponert femretters med smak av fugl – hvor starten var en starters på Hellstrøm-nivå. Uten mat og drikke, duger helten ikke. Det så ut til at jentene hadde det som plommen i egget, og de spilte som glade lakser alle sammen. Før det var spilt 20 minutter stod det 13-5 til hjemmelaget. Seieren var nærmest i boks.

Men likevel, slike ledelser må man ta med en klype salt. Byåsen ga ikke opp, og de gjorde noen smarte grep og knappet inn på forspranget. 17-12 stod det til pause. Det fins alltid en utvei, sa musen, den lå i kattens mage, tenkte trønderne, men nesten velter ikke mannen av hesten. Og etter hvert var det ikke lenger håp i hengende snøre for Byåsen. Selv om de prøvde syv mot seks og knallhardt forsvarsspill, ble det ikke gull og grønne skoger. Det til tross for at super-keeper Mia Stensland ikke hadde en av sine beste dager i mål.

Dermed var det duket for Ida-Marlene Minge. Hun vartet opp med flere flotte redninger, og tror du ikke hun levde opp til; den som intet våger intet vinner. Fristelsen ble nemlig for stor. Da Byåsen-målet stod tommere enn tomt, tok hun sjansen på et laaaangskudd. Og den satt, ja, som et skudd. Nei, du skal ikke skue keepere på hårene, men vi kan vel trygt si at Byåsen-keeperen satt igjen med skjegget i postkassa.

Nød lærer naken kvinne å spinne, heter det, og nød i denne sammenheng har vel vært både svak økonomi og sportslige nedturer for Gjerpen de siste årene. Daglig leder og altmuligmann Christen Knudsen har over år jobbet med økonomien, og gamleskole-mannen tenker enkelt og greit; en krone spart, er en krone tjent og en må sette tæring etter næring. Det har han gjort, og går signerte Gjerpen en millionavtale over tre år med Sparebanken sør og Sørmegleren. Sammen med alle våre andre samarbeidspartnere, kan vi trygt si: Mange bekker små, gjør en stor økonomisk å – selv om vi selvsagt skulle ønske elva var enda litt større.

For det er ikke langt til den ytterste norgestopp. To toppspillere og Gjerpen hadde vært topp tre – garantert. Likevel – det finnes andre veier. Det er gratis å trene heter det, og er det noe Gjerpen-jentene har gjort de siste årene, så er det å trene. Det sies at trener Pål Oldrup Jensen rett og slett hater å misse en treningsøkt. Da kampen mot Fana ble avlyst grunnet dårlig vær, ja da ble det selvsagt trening i stedet. I sesong trener Gjerpen syv ganger i uka pluss kamp. Det hevdes at Gjerpen trener mer enn Odd-gutta, men enda mer imponerende – alle jentene studerer eller jobber 100 % ved siden av. Respekt.

Trening har gitt resultater. Om ikke Gjerpen er toppen av kransekaka, så lukter jentene på 5. plassen på tabellen. Selv ikke 3. plassen er umulig. Formlaget står med fem seire, en uavgjort og et tap på de syv siste seriekampene. Tapet kom mot Vipers, men det kan nesten ikke telles med da sørlendingen har vunnet alle sine kamper.

Gjerpens storspill har til tider glitret, og det som har lyst opp mest har vært forsvarsspillet. Gjerpen ligger på førsteplass på REMA 1000-tabellen når det gjelder færrest innslupne mål. Forsvarsspillet er nærmest gull verdt – eller skal vi heller si: Det er ikke gull alt som glimrer, det kan også være diamanter. Og det som er enda bedre er at omtrent alle spillerne er med videre til neste sesong.

Det hevdes at snille piker kommer til himmelen, slemme piker kommer hvor hen de vil. Vi skal ikke si at Gjerpen var slemme mot Byåsen, men det er av sine egne man skal ha det. Nå har verken Fride Lunne Mastad eller Ingeborg Rolseth Holt spilt for Byåsen, men begge er fra Trøndelag – og de viste ingen nåde. Her måtte palatalisering, vest, tresko og hjemmebrent legges til side – snørr måtte skilles fra bart, ja, du kjenner uttrykket. Gjerpen måtte komme først – og det endte med at Frida ble toppscorer i kampen med syv mål, mens Ingeborg nærmest kjørte traktor gjennom Byåsens forsvar – hun endte opp med seks mål og skaffet flere straffekast. Ja, i går må det være lov å si at gresset er grønnere på andre siden.

Gjerpens gamle slagord var: Den som gir seg er en dritt. Likevel, nå gir skribenten seg, dette alternative kampreferatet er over. Og har du lest helt hit, så har du ikke gitt deg underveis, men gitt det en sjanse. Så kanskje er du unntaket som bekrefter regelen – for de fleste lesere gir seg før teksten er ferdiglest.

Men Gjerpen gir seg ikke på tørre møkka!