Gjerpen slo Larvik i NM finalen i 1993. Bildet er hentet fra Telemarksavisas sak arkivert i Nasjonalbiblioteket.

Den gang Gjerpen var bedre enn Larvik

Da Gjerpen slo Larvik i cupfinalen 30. desember 1993 markerte det slutten på Skiens-lagets storhetstid og starten på mange år med Larvik-dominans – før vestfoldingene strandet økonomisk. Nå er begge klubbene igjen på vei opp, og sportslig sett er avstanden mindre enn på mange år.

Gjerpen og Larvik har vært rivaler siden Larvik HK så dagens lys i 1990. Fram til cupfinalen i 1993 var vi det beste laget, og kongepokalene i 1993 er klubbens siste sølvtøy i pokalskapet. Foreløpig står vi med fem cupgull og to seriemesterskap. Etter dette forsynte Larvik seg grovt av utallige pokaler i serie, cup, sluttspill og europacup fram til 2017. Og så sa det stopp, og Vipers overtok.

I morgen møtes klubbene til viktig seriekamp i Vestfold. Larvik ligger foran oss på tabellen, men med seier i morgen, vil avstanden krympe kraftig og skulle Gjerpen vinne sine to hengekamper, vil Skiens-jentene kun være ett poeng bak Larvik. Det ville nesten vært en sensasjon, men vi har etter opprykket våren 2023, tatt REMA 1000-ligaen med storm. Solid forsvarsspill, glimrende målvaktspill, målscorere i alle posisjoner og sterk psyke i slutten av kampene har foreløpig plassert de rødkledde på sluttpillsplass på tabellen.

Det er gøy å regne på poeng og tabell, men det er nå en gang sånn at kampene skal spilles. I cupfinalen 1993 var Gjerpen underdog, og det er vi også i morgen. Men det var ganske jevnt i høstens møte og vi skal ikke lenger tilbake enn cupen 20/21 da Gjerpen slo Larvik ut av cupen.

Ellers må det være lov, litt humoristisk, å kalle Larvik for Gjerpen 2, i hvert fall er det mange av Larviks spillere som har hatt Skienshallen som sin hjemmearena. Faktisk kan vi telle en hel startoppstilling. Thea Bakås kom til oss før sesongen og tok en rask retur til Larvik før jul, og ellers har Dorthe Groa, Andrea Rønning, Lise Løke, Heidi Løke, Tirill Solumsmoen Mørch og Maja Furu Sæteren spilt i vår flotte, røde drakt.

Vi ønsker alle lykke til i morgen – det blir spennende.