Refleksjoner

REFLEKSJONER RUND SESONGEN 2021/2022 OG PLAY-OFF

Gjerpen HK Skien har hatt en strålende sesong med 17 seire, en uavgjort og to tap. Målforskjellen var 592 – 442, eller 150 plussmål. Vi var den klubben i 1. divisjon som slapp inn færrest mål og hadde klart best målforskjell. Hadde det vært 3 poeng for seier, som det er i fotball, så hadde klubben vunnet 1. divisjon med ett poeng mer enn Volda. 

Av en eller annen grunn har NHF valgt å se bort fra målforskjell gjennom hele sesongen, men fokuserer bare på innbyrdes kamper. Her var Volda best i og med de slo Gjerpen HK Skien med et mål i Skienshallen, ikke minst pga coaching i verdensklasse under kampen av deres islandske trener Halldor Haraldsson. Kampen i Volda endte uavgjort.

Play-Off
Gjerpen HK Skien skal spille i et omfattende Play Off der vi starter med to poeng, Haslum med 1 poeng og Levanger med null poeng. For Levanger HK som kom 17 poeng bak Gjerpen i serien må det å begynne sluttspillet to poeng bak Gjerpen være «en gave fra oven». Vår første kamp er borte mot Levanger den 1. mai  og den siste kampen i sluttspillet er søndag 15. mai borte mot Haslum Bærum Damer. 

Egentlig ønsket ikke Gjerpen HK Skien et Play-Off. Av hensyn til klubben og jentene hadde det vært best å avslutte sesongen nå slik at klubben fikk god tid til å forberede seg til sesongen 2022/2023.

Gjerpen HK Skien var ikke med i prosessen rundt hvordan sesongen 2021/2022 skulle avsluttes. Dette ble styrt av Norsk Topphåndball og NHF. 1. divisjonsklubbene er ikke med i Norsk Topphåndball. Vi ble bare orientert om beslutningen i etterkant. Litt uheldig at NHF ikke tok seg bryet med å spørre oss om hva vi ønsket. Dersom NHF planlegger en lignede avslutning på 2022/2023 – sesongen ønsker Gjerpen HK Skien å være en del av prosessen og ikke bli satt helt på sidelinjen slik som i år.

Men det er egentlig andre grunner til at jeg er skeptisk til sluttspillet.

  1. Jentene har vært gjennom en belastende og krevende sesongavslutning pga korona – nedstegning i desember og januar. Det gjorde at 1. divisjons – klubbene fikk et meget tøft kampprogram i februar, mars og april. Dette slapp klubbene i REMA 1000 – ligaen fordi de fikk spille en tilnærmet normal serie i året sesong uten nedstegning i desember og januar. Undertegnede er rett og slett bekymret for at play-off skal medføre unødvendige belastningsskader på våre spillere.
  2. De aller fleste av våre spillere er studenter som har eksamen i mai og juni. Play-Off kan derfor ødelegge deres eksamensforberedelser. Vi har en samarbeidsavtale med Universitetet i Sørøst-Norge og ønsker å profilere oss som en klubb som tilrettelegger for en kombinasjon av toppidrett og utdannelse. Mange av spillerne i REMA 1000 – ligaen tjener mer enn NOK 20.000 i måneden og kan leve av å spille håndball. Disse bør tåle å spille kamper i mai og juni. 

Våre spillere har som sagt studier som hovedbeskjeftigelse og har ingen eller svært lav inntekt fra håndballen. De burde fått anledning til å prioritere studier i mai og juni. 

Gjerpen HK Skien har nå lagt to økonomisk krevende år bak seg blant annet pga. krav om positiv egenkapital fra lisensnemda i NHF. Klubben klarte å snu utviklingen og har nå en liten positiv bokført egenkapital per 31.12.21.

Etter korona – pandemien har det vært en stor utfordring å få publikum tilbake i hallen. Det er som regel rundt 200 tilskuere på kamp i Skienshallen. Nå da fotballen «har begynt å rulle» blir det ikke enklere. Jeg håper at jeg tar feil og at publikum kommer på hjemmekampene i Play-Off, 4. og 11. mai.

Undertegnede er derfor redd for at sluttspillet bare vil medføre kostander og svært få inntekter, noe som vil gjøre det vanskelig for klubben å bygge et solid økonomisk fundament og komme ut av 2022 med positive regnskapstall. Dette kommer på toppen av et svært krevende sponsormarked der bedriftene særlig sliter med strømsjokket.

Disse motforestillingene til tross, Gjerpen – jentene elsker å spille kamp og ser frem til Play-Off. Styret i klubben ønsker derfor Gjerpen HK Skien lykke til i de kommende kampene.   

Skien, 25.04.2022

Christen Knudsen                  Runar Karlsen
(Styreleder)                          (Nestleder)