En oppsummering av 2020 fra styreleder

Nedenfor kan du lese styreleder Christen Knudsen sin oppdatering og takkebrev for sesongen 2020/2021.

En oppsummering av 2020/2021 – sesongen.

Med det dårlige været som vi har hatt i april og mai skulle man ikke tro at det gikk mot sommer, men dersom man sjekker kalenderen så ser man at det er et faktum. La oss håpe at juni og juli blir fine sommer – måneder. Det har vi alle fortjent etter en lang og vanskelig periode preget av pandemien og usikkerhet. Takket være vaksiner er det håp om at denne vanskelige tiden nå går mot slutten.

Sesongen 2020/2021 er over og tabellen ble avgjort etter halvspilt serie (11 kamper). Da lå Gjerpen HK Skien på tredje plass, mens klubben lå på andre plass da serien ble stoppet. Etter en trøblete innledning tok spillergruppa og trenerne tak i utfordringene og klubben var ubeseiret i åtte kamper på rad da regjeringen stoppet alt spill 18. januar 2021. «Håndballen måtte også delta i dugnaden var begrunnelsen». Jentene var i fin fremgang og kunne ha vunnet serien etter min mening fordi Follo, som vant 1. divisjon etter halvspilt serie, hadde svakere formutvikling på dette tidspunktet enn oss.

Alle husker oppstyret da de 12 største fotballklubbene i Europa for noen uker siden prøvde å lage en europeisk superliga uten nedrykk. Det ble et veldig oppstyr og planene ble skrinlagt etter kort tid. Litt av det samme skjedde i år i håndballen. I prosessen som avgjorde opp og nedrykk, var det ingen som spurte lagene i 1. divisjon om hva de mente om saken mens REMA 1000 klubbene påvirket prosessen via Norsk Topphåndball. Sluttresultatet ble at ingen lag rykka ned til 1. divisjon mens Follo rykka opp. I neste sesong blir det 14 lag i REMA 1000 – ligaen og 11 lag i 1. divisjon.

Spillere og støtteapparat

Spillerne har imponert meg veldig. De har ikke spilt kamper siden januar 2021, men likevel fortsatt de å trene 6 til 8 ganger i uka med mindre avbrekk. Det vitner om høy moral og at de lever for sporten sin.

Etter hver sesong blir det endringer i stallen og støtteapparatet. I år takker klubben Dorthe Groa, Anna Jacobsen, Kamilla Røed og Hedvig Carlsen for innsatsen for klubben. I skrivende stund fortsetter både Dorthe Groa og Anna Jacobsen karrieren i REMA 1000 – ligaen. Det betyr at andre klubber liker det vi gjør og ser på våre spillere som attraktive. Klubben vil også takke oppmann Jarle Jacobsen og legen vår Martine Sletteberg for innsatsen for klubben.

Klubben har hentet inn fire nye spillere til neste sesong. Alle fire er talenter og som har utmerket seg i kamper mot Gjerpen i fjorårssesongen. Sara Dögg Hjaltadottir kommer fra Volda (playmaker), Ingvild Bersås Westersjø kommer fra Randesund (linjespiller), Tuva Marie Skar kommer fra Reistad (bakspiller) og Anna Fjellheim kommer fra Grane Arendal (ving og bakspiller). For første gang på flere sesonger får klubben bakspillere i rekkene som skyter med venstre hånd. I løpet av høsten håper klubben at våre tre langtidsskade spillere Anne Aakre, Mathilde Knutsen og Maren Tollefsen kommer tilbake igjen på banen.

Kombinasjonen av en allerede god og talentfulle spillergruppe sammen med nykommerne gjør at undertegnede er optimistisk foran sesongen 2021/2022. Dyktige trenere sammen med 1. divisjons beste medisinske støtteapparat med Gunn og Tine i spissen bidrar til min optimisme. Gjerpen HK Skien har nå det som skal til for å være blant favorittene til å vinne 1. divisjon neste sesong.

Økonomi

Etter et katastrofalt år i 2019 hadde klubben fikk et godt år økonomisk i 2020 med et overskudd på ca. NOK 800.000 og en negativ bokført egenkapital på ca. NOK 300.000 per 31.12.20. Gjerpen HK Skien befinner seg fortsatt i rød gruppe innenfor det økonomiske regelverket til NHF. Budsjettet for 2021 viser et overskudd på NOK 310.000. Klubbens mål er å få positiv egenkapital per 31.12.2021.Regnskapet per 30.04.21 viser et overskudd på ca. NOK 60.000, men usikkerheten fremover er stor. Klubben var i april 2021 i kontakt med NHF om de var villige til å forlenge fristen for positiv egenkapital med ytterligere ett år pga vanskelige arbeidsforhold pga pandemien. Svaret derfra var nei. NHF bekrefter med dette at de er «mer katolsk enn paven når det gjelder regelverket». For å sikre positiv egenkapital per 31.12.21 har klubben iverksatt kostnadsbesparende tiltak for å spare minst NOK 150.000. Et mareritt – scenario for klubben er at Gjerpen vinner 1. divisjon i kommende sesong og så nekter NHF klubben opprykk pga negativ bokført egenkapital. Sponsormarkedet er svært krevende i øyeblikket. Klubben selger flest sponsorpakker på NOK 25 – 50.000 og har siden årsskiftet kontaktet 50 nye samarbeidspartnere. 48 har takket nei mens bare to har sagt ja. Undertegnede har forståelse for at næringslivet i øyeblikket prioriterer overlevelse fremfor sponsorater. De fleste som har takket nei ber klubben komme tilbake i forbindelse med sesongstart til høsten.

De store sponsorene derimot har sett verdien av samarbeidet med Gjerpen HK Skien. Sparebanken SØR og Skien kommune har alt fornyet sponsoravtalene mens klubben er i positiv dialog med både Skagerak Energi og Bakerhuset med sikte på å inngå nye to – års avtaler. Dersom disse lander er det lagt et godt økonomisk fundament for Gjerpen HK Skien de neste to årene. Årsmøte. Klubben avholder årsmøte 9. juni kl. 18.00 på Gjerpenhuset. Etter ønske fra flere sponsorer tar eksisterende styre gjenvalg. Begrunnelsen fra sponsorene er at det eksisterende styret har brakt ro rundt klubben og bygger sten på sten.

Avslutningsvis vil undertegnede få ønske sponsorer, frivillige, spillere og trenere en God Sommer! Det viktigste utover i 2021 blir at myndighetene får kontroll på pandemien slik at sesongen 2021/2022 blir normal!

Skien, 28.05.21

Christen Knudsen (Styreleder