En oppdatering og julehilsning fra styreleder

Her får du en oppdatering og en julehilsning fra styreleder Christen Knudsen.

Foto: Kristian Holtan, Telemarksavisa

En oppsummering av 2020 og God Jul.

Det krevende året 2020 går mot slutten og jeg tror at de alle fleste er glade for det. Spesielt bør spillerne på Gjerpen 2 være fornøyde med det, da de dessverre ikke har fått spille noen seriekamper i høst. Forhåpentligvis blir det færre restriksjoner utover i 2021. Kampene i 1. divisjon har mer eller mindre gått som planlagt og spillerne befinner seg i dag i Volda for å spille en hengekamp. Siste kamp før julepausen er mot Nordstrand onsdag 16. desember.

Klubben gikk inn i 2020 med negativ bokført egenkapital og i rød gruppe innenfor regelverket til NHF. Dette har begrenset handlefriheten til klubben i 2020 og vil gjøre det fremover inntil egenkapitalen er positiv igjen. Ved slutten av 2020 er klubben heldigvis på rett vei rent økonomisk.

Året 2020 har blitt benyttet til å stabilisere situasjonen for klubben og bygge sten på sten. Uten den betydelige støtten fra samarbeidspartnerne og sponsorene hadde ikke dette vært mulig. Rent administrativt har klubben gjort store fremskritt i 2020. Vi har fått på plass en sportslig ledelse som består av et kompetent og bredt trenerteam, fysioterapeut og klubblege. Jeg må innrømme at styret har brukt Storhamar, Norges nest beste håndball – klubb, som modell i dette arbeidet. Styret har spesielt arbeidet med to arbeidsoppgaver, den sportslige utfordringen og å signere flere sponsorater.

Rent sportslig har det svinget veldig i høst. Klubben har slått REMA 1000 lagene Larvik i cupen for første gang på over 20 år og i helgen slo man Flint Tønsberg med 12 mål i en treningskamp i Tønsberg. Samtidig tapte laget med 10 mål hjemme mot Reistad fra Drammen. Her er det tydeligvis noen flere steiner som må på plass i grunnmuren før ting blir stabilt. Undertegnede har nå vært styreleder i 18 måneder og enda ikke opplevd en seier på bortebane i en obligatorisk kamp. Slik jeg ser det har dette sammenheng med hvilket uføre klubben var i tidligere.

Klubbens målsetning er å komme tilbake til Rema 1000 – serien igjen. Det sportslige målet er at Gjerpen skal bli blant de tre beste klubbene i årets sesong og dermed spille kvalifisering om opprykk til REMA 1000 serien til våren.

Foto: Kristian Holtan, Telemarksavisa

Styret har evaluert de varierende resultatene i høst sammen med ekstern kompetanse. En grunnleggende forutsetning for denne evalueringen er at klubbens verdier er langsiktighet og kontinuitet, samt å bygge sten på sten.

Styret og trenerapparatet har observert at i de to siste sesongene så har klubben begynt sesongen bra, men så har resultatene blitt svakere utover sesongen frem mot jul. Det er ofte små justeringer som må til for å få fremgang. Ingen kan klage på spillernes treningsinnsats, men mye kan tyde på at klubben har bomma litt på ernæring og restitusjon i kombinasjon med store treningsmengden og at det har gått utover formen. Klubblege Martine Sletteberg har nå tatt tak i dette. I tillegg fokuserer vi mer på praktiske kampforberedelse og å variere spillesystemer og bruken av spillere under kamp. Vi må dessuten ha mer fokus på hva vi skal gjøre annerledes, ikke hva som har blitt gjort feil.

I forbindelse med budsjettet for 2021 har styret sett på ressursbruken hos våre konkurrenter og sammenlignet med Gjerpen. Vi har ikke fått tall fra alle klubbene, men noen trender er klare. Follo og Gjerpen ligger i toppen med et budsjett på rundt MNOK 4,0 mens Nordstrand, Randesund og Reistad ligger på bunn med et budsjett på rundt MNOK 1,0. Ingen av spillerne i disse klubbene får betalt og spillerne må i tillegg betale en årlig treningsavgift. Nordstrand har bygd ny hall og nedbetaling av gjeld prioriteres fremfor spillerne.

Den klubben som imponerer mest er Volda med et budsjett på MNOK 3,8 der MNOK 3,0 brukes på 1. divisjonslaget, mens MNOK 0.8 til breddelagene. De har en velutviklet og praktisk rettet sportsplan som er felles for hele regionen. Som et resultat av dette har de et tett samarbeid med andre klubber inklusive Molde og Stryn. Det er tilnærmet fri flyt av spillere mellom disse klubbene. Det tette samarbeidet mellom disse klubbene i regionen ligger også som en forutsetning for romslige sponsoravtaler med Sparebanken Møre. Ærlighet varer lengst og i øyeblikket har Gjerpen fått dårlig betalt i form av poeng i forhold til ressursbruken i klubben.  

Avslutningsvis vil undertegnede få ønske sponsorer, frivillige, spillere og trenere en God Jul og et Godt Nytt År! Det viktigste utover i 2021 blir at myndighetene får kontroll på pandemien slik at sesongen 2021/2022 blir tilnærmet normal!

Skien, 11.12.20

Christen Knudsen