Foto: Fredrik Pedersen

Styrelederens ord!

Foto: Fredrik Pedersen

Hei igjen alle sammen,

Annus Horribilis 2019

Undertegnede liker å se på The Crown på Netflix og sesong nr. 3 av denne fantastiske engelske serien har akkurat blitt frigjort for seerne. I en av sine årstaler til det engelsk folk kalte Dronning Elisabeth 1992 for Annus Horribliis fordi dette året gikk alt som kunne gå galt, galt.

På mange måter føler jeg at dette er en god beskrivelse av 2019 for Gjerpen også. Rådet klubben fikk fra håndballpresident Kåre Geir Lio var at Gjerpen må gjøre så godt klubben kan og ingen kan forlange mer. Jeg synes at spillere, administrasjon og styret har gjort nettopp dette i en krevende situasjon.

Innledningsvis vil jeg få takke våre sponsorer for støtten i 2019. Uten dere ville det ikke vært mulig å drive en eliteserieklubb. I tillegg tar jeg av hatten for spillerne og trenerne, som til tross for skadekriser og motgang, har stått på syv dager i uka for å bli bedre.

Her er tre grunner til Annus Horribilis.

Økonomi
Etter første halvår hadde klubben et underskudd på omtrent MNOK 1,2. Inntektene var NOK 400.000 lavere enn budsjett blant annet pga. manglende signering av nye sponsorkontrakter, mens personalkostnadene var NOK 800.000 høyere enn budsjett. Godt over halvparten av dette skyldes svært uforutsette utgifter som har vært problematiske for klubben. I tillegg var kassa tom og lista med ubetalte regninger var lang. Ny daglig leder tiltrådde ikke før 15.08.19. Hardt og godt arbeid i alle ledd etter sommeren lønner seg og i andre halvdel av 2019 har klubben drevet i balanse. Med det allerede eksisterende underskuddet rykker klubben ned fra gul gruppe til rød gruppe per 01.01.20.  Etter regelverket fra NHF har klubben to år på seg til å få positiv egenkapital, hvis ikke rykker klubben ned pga. økonomi.

Kneskader
I midten av oktober hadde Gjerpen fire poeng etter å ha slått Fana og Sola hjemme. Klubben lå midt på tabellen. Så kom bortekampen mot Follo. Etter tre minutter fikk lagets kaptein Dorthe Groa en alvorlig kneskade som gjør at hun er ute i de neste 12 månedene. Gjerpen tapte kampen med bare to mål etter kjempeinnsats fra de andre jentene. Hadde ikke denne skadesituasjonen oppstått og satt sitt preg på kampen, er jeg overbevist om at Gjerpen hadde slått Follo. Uka etter ble Cecilie Løvdal skadet, og noen uker senere ble også Oda Olsen skadet. I tillegg er Kathinka Lillevik tilbake etter armbrudd tidligere i sesongen.

Klubbens tre sentrale bakspillere ble på kort satt ut av spill. Med en tynn spillerstall ble kampene i oktober/november gjennomført med ett enda tøffere utgangspunkt. De aller fleste vil kalle dette uflaks.

Norges Håndballforbund.
I fotballen overføres det midler fra forbund/Norsk Toppfotball til klubbene via medieavtalen. I håndball betaler de fattige klubbene betydelige beløp til det rike håndballforbundet (ca. 5 prosent av Gjerpens kostnader er forbundsrelatert) og får minimalt med bistand tilbake. Håndballforbundets medieavtalen gir heller ingen stor økonomiske støtte tilbake til klubbene. Forklaringen er veldig enkel.

Håndballforundet har gjort håndball for damer til et vanskelig produkt å selge. Det er ikke vanskelig å se for seg hvem som vinner serien. Vipers kommer til å vinne serien de neste fem årene pga. store økonomiske forskjeller mellom de øvrige klubbene og Vipers. Før dette hadde damehåndball den 20 år lange «Larviks – natta». Disse økonomiske forskjellene forsterkes av landslaget. Det gis store økonomiske tilskudd til de klubbene som har landslagsspillere og det er stort sett bare Vipers. Gjerpen har ikke råd til å ha landslagsaktuelle spillere fordi disse tjener i dag fra NOK 600.000 og oppover. Gjerpen kan ikke bruke 15 – 20 prosent av budsjettet på en spiller. Alternativitet til Vipers, for en landslagsaktuell spiller, er å spille for en klubb i utlandet.

I tillegg er det for mange ansatte i Håndballforbundet som ikke forstår hvem som «betaler lønna deres». De behandler klubbene som et problem og ikke som en forutsetning for sporten. Det som har skuffet meg aller mest etter å ha blitt styreleder i Gjerpen er at Norges Håndballforbund ikke har tatt kontakt med klubben for å diskutere økonomi og andre sentrale faktorer rundt en håndballklubb på elitenivå.

God Jul og Godt Nytt år
Gjerpen er i ferd med å bygge et nytt lag med forhåpentligvis to nye spillere til andre halvdel av sesongen. Undertegnede håper derfor at Gjerpen kan stille med et forsterket og delvis nytt lag til nøkkelkampen mot Follo 5. januar 2020 i Fritidsparken. Som takk for hjelpen med Dorthe – aksjonen i oktober, der klubben fikk inn kr. 100.000, og som takk til alle som har kjøpt julekalender av klubben, inviterer klubben alle i Grenland gratis på denne kampen.

God Jul og Godt Nytt ÅR!

Skien, 16. desember 2019

Christen Knudsen
(styreleder)