Millba AS ble etablert sommeren 1999 og er et moderne bakeri for produksjon av amerikanske kaker av premium kvalitet. Fra Millbas anlegg i Skien produseres det kaker til over 20 land i Europa og Asia. Folk i 20 land fra Norge i nord til Singapore i øst, spiser hver uke 1 million saftige Aunt Mabel´s produkter.

På Millba er vi ca 130 ansatte fra 20 forskjellige land og bedriften er utnevnt til IA ambassadør på grunn av arbeidet som gjøres med arbeidsmiljø og integrering. 

Millba er sertifisert etter den globale BRC standarden. Vi ble første gang sertifisert i 2003 som det første bakeriet i Norden.

Aunt Mabel`s lager det vi i dag kaller tradisjonell amerikansk bakst. Historien bak de mange godbitene er litt mer omfattende. De fleste amerikanske bakverk stammer fra europeiske tradisjoner – men som alt annet europeerne tok med over har også kakene blitt større og søtere og mer uimotståelige.

Donuts var for eksempel en Nederlandsk bolle som ble stekt i smult, og tidlig på 1800 tallet var søtsaken kjent som en lokal spesialitet i New York, som hadde et stort miljø med nederlendere. På midten av 1800 tallet begynte man å stikke et hull i deigen for å sikre at donut´en ble gjennomstekt og den luftige søtsaken vi elsker i dag var et faktum.

Muffins var fra England kjent som små bakverk basert på en gjærdeig som ble stekt i panne. Amerikanerne hadde ikke tid til å vente på gjæren og prøvde seg fram med først pottaske og senere bakepulver (som ble oppfunnet i USA på 1800-tallet). Muffins var raskt å lage og kunne fylles med så mangt. Først var muffins kjent som en rask måte å lage frokost på, og senere fant man på å utvikle de mange søte variantene vi først og fremst forbinder med muffins i dag.

Cookies, eller kjeks, er det eldste bakverket vi kjenner til. Men de store myke cookiene med sjokoladebiter i, ble servert første gang på restauranten Toll House i Massachusetts på 1930-tallet. Da var de ment som følge til is, heldigvis er de fantastiske alene også!